Erotische Tips en Feiten - Verleiding Tips en Feiten

Klik hier voor een overzicht van verschenen onderzoeken.

Klik op een van de volgende onderwerpen voor meer informatie

Verleidingstips in een relatie

Door gewenning wordt seks binnen een relatie vaak een rituele dans, die in het ergste geval ook nog eens saai is. Hoe hou je je relatie spannend, terwijl je al een hele tijd samen bent? Enkele tips.

 • Deel je erotische fantasieën. Praat!
  Durf samen dingen te gaan doen die je met een willekeurig ander nooit zou doen. Ontdek samen de mogelijkheden. Bezoek winkels, neem deel aan workshops én hou een Bloomparty.
 • Creeer een ontspannen sfeer combineer met sexy lingerie!
  Zet een romantisch muziekje op, steek een aantal geurkaarsjes of wierookstokjes aan en trek erotische lingerie aan. Spreek eens van te voren af dat je niets anders doet dan elkaar aanraken. Neem bewust tijd voor elkaar.
 • Verander van locatie en/of tijd
  Een andere ruimte doorbreekt de routine en geeft een andere wending aan de verleiding. Terwijl vroeger de slaapkamer en de avond de meest logische keuze waren voor de ‘daad' kan dat nu ook vroeg in de middag zijn in de serre.
 • Doe rustig aan
  Langzame opwinding is vaak beter dan snelle seks. Neem de tijd voor aanrakingen en strelingen. Geef elkaar een sensuele massage. Een massage is een perfecte manier om tegelijkertijd te ontspannen en opgewonden te raken.
 • Vrij eens anders
  Het gaat niet alleen om penetratie en orgasme. Er zijn andere manieren om je gevoelens te uiten. Je kunt elkaar uitgebreid strelen, lekker zoenen, masseren, onder de douche inzepen. Toon affectie, lust, zin of wat je op dat moment wilt delen. Respecteer elkaars grenzen.

(Terug naar boven)

Ouder worden en aantrekkelijkheid

Ouder worden heeft zijn voordelen (zoals inzicht en kunnen genieten van het leven) maar een groot nadeel is dat men minder aantrekkelijk wordt gevonden en (in onze samenleving) minder meetelt. Dit heeft te maken met het verband tussen seks en voortplanting. Als de vrouw geen kinderen meer kan krijgen ziet de natuur geen reden om haar aantrekkelijk te maken.

Veel vrouwen leggen zich daar ook bij neer. Sterker nog, ze dragen deze natuur uit en leggen de norm dat oude vrouwen niet meer aantrekkelijk is aan zichzelf en de wereld op. Het zelfbeeld daalt.

Uit onderzoek blijkt dat ons zelfbeeld vaak veel te negatief is. Mensen in een relatie geven aan dat ze hun partner ook na 20 jaar nog steeds aantrekkelijk vinden (>80%). Zichzelf vinden ze echter niet meer zo aantrekkelijk (<25%).

Schoonheid komt van binnen. Het is een cliché, maar wel een waarheid als een koe. Zelfvertrouwen straal je uit en is onafhankelijk van leeftijd. Voel je verleidelijk! Pas dan kun je ook verleiden!

(Terug naar boven)

De geschiedenis van de (sex) lingerie

Sinds 3.000 voor Christus, dragen vrouwen kledingstukken om hun borsten te steunen of te benadrukken. Het korset werd destijds gemaakt van linnen en werd verstevigd met plakmiddel. In de Middeleeuwen was het modieus om de korsetten aan de buitenkant van de kleding te dragen. In het Victoriaanse tijdperk bereikte het korset zijn hoogtepunt en werd er vooruitgang geboekt in het ontwerp ervan. Er werden metaaloogjes toegevoegd, die ervoor zorgden dat men het korset strakker om het lichaam kon rijgen zonder schade aan het korset te veroorzaken. De uitvinding van de naaimachine gaf een grote impuls aan de verspreiding van het korset.

In 1914 patenteerde de Amerikaanse Mary Phelps-Jacobs een nieuw ontwerp wat later de BH werd. Het ontwerp bestond uit twee zijden zakdoeken die samen met een lint aan elkaar werden gebonden. In 1935 introduceerde Warner de eerste cupmaten: A, B en C. Door vorderingen van mensgemaakte stoffen zoals nylon, lycra, polyester en microfibres ontwikkelde de BH zich steeds verder. De nieuwe stoffen zorgden ervoor dat de kledingstukken lichter van gewicht werden, steunend, flexibel en naadloos zijn.

(Terug naar boven)

De erogene zones voor een goede erotische massage

Door middel van erogene zones kun je bij je partner een enorme opwinding bereiken. Het blijkt echter wel dat mannen minder erogene zones hebben dan vrouwen. Of misschien staan mannen hier minder open voor. Vrouwen vinden een erotische massage ontzettend lekker en vinden het een belangrijk onderdeel van de relatie.

De volgende erogene zones zijn belangrijk:

 • Nek en hals
 • Schouders
 • Rug (van de nek tot net boven de billen)
 • Borsten (de buitenkant en de zone waar de borsten overgaan op het lichaam)
 • Binnenkant ellebogen en knieën
 • Buik (de 'solar plexus') en navel
 • Plooien in zij- en schaamstreek
 • Binnenkant van het bovenbeen
 • Plooien billen
 • Voeten

Wat iemand fijn vindt verschilt van persoon tot persoon. Door te experimenteren kom je erachter welke zones bij je partner zeer erogeen zijn en welke meer bedoeld zijn om te masseren.

(Terug naar boven)

Zoenen is gezond voor het gebit

Gemiddeld produceert een mens een halve liter speeksel per dag. Waartoe dient toch al dat spuug?

Speeksel beschermt niet alleen de tanden en kiezen maar ook de zachte monddelen, slijmvliezen, tong, verhemelte en tandvlees. Als we slapen, maken we veel minder speeksel aan: niet meer dan een milliliter per uur. De slechte adem in de ochtend wordt hierdoor veroorzaakt.

Zoenen is gezond voor het gebit, omdat je tijdens deze activiteit meer speeksel aanmaakt.
De mond is een toegangspoort tot het lichaam en de eerste barrière tegen infecties. Gezond speeksel is dus goed voor het hele lichaam.

(Terug naar boven)

Seks op leeftijd

Sex hoort bij het leven. Catharina Bloom wil het taboe doorbreken dat er niet over seks gepraat wordt en het idee de wereld uithelpen dat je ‘het' natuurlijk niet meer doet wanneer je ouder wordt of bent. Mensen die een bevredigend seksleven hebben, geven aan zich gelukkiger te voelen. Waarom zou jij dat niet willen? De leeftijd komt echter ook vaak met gebreken, ook op seksueel gebied.

 • Seksproblemen van de vrouw
  Typische seksuologische problemen van de ouder wordend vrouw zijn pijn bij het vrijen en geen zin. Beide kunnen het gevolg zijn van de overgang. Een dunnere en minder snel nat wordende vaginawand is gevoeliger voor ruwe bewegingen. Gebrek aan zin is op zich niet typisch voor de oudere vrouw. Het is een verschijnsel dat vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt, omdat bij vrouwen seks vaker ‘zin' moet hebben, het moet ergens toe leiden (een baby bijvoorbeeld). Als die motivatie wegvalt, verbleekt ook de zin van de seks en de zin in seks. Daarnaast hebben vrouwen, net als mannen en zeker op latere leeftijd, geheime verlangens naar een romantische liefde met een jonger iemand.
 • Seksproblemen van de man
  Typische seksuologische problemen bij de ouder wordende man zijn de erectiestoornis en de vertraagde zaadlozing. Deze hebben meestal te maken met het minder aantrekkelijk worden van seks met dezelfde partner. De man mist de romantiek van een nieuwe en avontuurlijke verovering, en verlangt in gedachten naar een jonge vrouw. Fantasieën met je partner delen kan een ommekeer in je leven betekenen.
  Gebruik je (erotische) fantasie
  Praten is voor veel mensen de eerste stap naar een beter seksleven. De tweede stap is doen en durven. Bij dat durven kun je gebruikmaken van een aantal dingen die je seksleven kunnen stimuleren. Het belangrijkste is je fantasie gebruiken. Vergeet het idee dat je te oud bent. Dat je niet meer speels mag zijn. Deze fase is juist een nieuwe fase in je leven waarin veel remmingen wegvallen. Het seksuele verlangen blijft bestaan en met een goede minnaar kun je tot op hoge leeftijd heerlijk genieten van seks. Heb je zelf geen idee wat je kunt doen, doe dan inspiratie op uit boeken en DVD's. Of volg een workshop bij Catharina Bloom en word de Femme Fatale uit je dromen.

Seksuele taboes in Nederland

In 2003 heeft Pfizer (eigenaar, fabrikant en distributeur van Viagra) een onderzoek gehouden onder 645 Nederlanders naar seksuele taboes. Zelfbevrediging bleek de grootste seksuele taboe in Nederland, gevolgd door erectieproblemen en geslachtsziektes. Uit het onderzoek blijkt dat mannen (22%) het moeilijker vinden om over erectieproblemen te praten dan vrouwen (5%). Terwijl vrouwen het moeilijker vinden om over zelfbevrediging te praten (47% versus 32%).

(Terug naar boven)

Het ontstaan van seksspeeltjes

Dildo's worden al meer dan 1000 jaar gebruikt, maar het materiaal waar ze van gemaakt zijn is in de loop der jaren gelukkig erg veranderd.

Hoogst waarschijnlijk is de dildo bij diverse volkeren ontstaan puur voor de bevrediging van het seksueel genot. In ieder geval zijn op diverse potten, vazen en schilderingen uit de oude Griekse tijd, afbeeldingen gevonden van dildo's. Deze dildo's waren van hout of van leer. Er was veel olijfolie nodig om er ook daadwerkelijk van te genieten.

Dildo's bestaan al duizenden jaren langer dan vibrators. Daar waar dildo's puur zijn uitgevonden of gemaakt voor de bevrediging van de lust, vinden vibrators rond de vorige eeuwwisseling hun oorsprong in de medische wereld ter bestrijding van mogelijke vrouwelijke psychische stoornissen. De eerste vibrators waren dan ook echt onooglijke medische apparaten.

De vibrators werden gebruikt, omdat er destijds een epidemie van hysterie onder westerse vrouwen was. Opwinding, irritatie, seksuele fantasieën en constant vochtverlies uit de vagina waren primaire ziekteverschijnselen van deze epidemie. Om vrouwen met deze "kwaal" te behandelen, werd de clitoris handmatig door de dokters langdurig gemasseerd totdat de vrouwen tot een hoogtepunt kwamen.

Deze behandelingsmethode veranderde toen in 1880 dr Joseph Mortimer patent legde op de elektromechanische vibrator. Door het gebruik van deze vibrator konden dokters veel meer "hysterische patiënten" per dag afhandelen en het was minder vermoeiend. Het lijkt nu raar dat vrouwen naar de dokter gingen om tot een hoogtepunt te komen, maar destijds ging men (man) ervan uit dat seks alleen moest leiden tot een orgasme van de man. Het gebruik van de vibrator werd niet gezien als seks omdat de vagina hierbij niet werd gepenetreerd maar van buiten uit werd gestimuleerd.

Toen de technologie steeds beter werd, verdween de vibrator uit de dokters praktijken en kreeg een plekje binnen veel huishoudens. Nu konden behandelingen zelf worden uitgevoerd wat vaak veel dokterskosten bespaarde. In 1920 werd de vibrator niet meer als medisch apparaat gezien, maar als genotsmiddel voor vrouwen. De vibrators veranderden van vorm, werden smaller en werden verkocht in seksshops.

Inmiddels is de vibrator een veel verkocht seksartikel, als het niet de meest verkochte sekstoy is. Toch wordt de vibrator nog steeds vaak verkocht als massageapparaat. Wij weten wel beter...

Misvattingen en fabels over sexspeeltjes

Graag nemen we met je een aantal veelvoorkomende reacties, reserveringen en misvattingen rondom sexspeeltjes door.

Als je relatie prima is, is er geen reden om seksspeeltjes te gebruiken.
Je moet een bepaalde intieme binding hebben om deze vertrouwelijke nieuwe ervaring samen te delen. Het gebruiken van een seksspeeltje kan een goede bevestiging zijn van een intieme binding.

Als je teveel seksspeeltjes gebruikt, zul je geen orgasme met je partner hebben.
Als je partner bang is dat je hem of haar zult vervangen voor een staaf die werkt op batterijen, beloof hem of haar dat je je liefdesleven gevarieerd zult houden: probeer verschillende posities en nieuwe seksspeeltjes. Speel het spel en gebruik je fantasie.

Seksspeeltjes zijn voor perverselingen, sletten, rare of afwijkende personen.
Het gebruiken van seks speeltjes maakt je "niet bizar". Het zorgt dat je een orgasme krijgt! Als je partner deze vrees heeft, stel hem/haar voor erover te spreken met zijn of haar vrienden, of doe wat onderzoek via internet naar het onderwerp. Je partner zou verrast kunnen zijn.

Seksspeeltjes zijn enkel voor masturbatie.
Terwijl de seksspeeltjes vaak solo worden gebruik, genieten ook vele paren van het gebruiken van seksspeeltjes, ongeacht hun geslacht of hun seksuele geaardheid. Het betekent zeker niet dat er iets mis is met hun liefdesleven, integendeel. Gewoonlijk zijn de mensen die samen nieuwe dingen uitproberen onbevangen, vertrouwelijk en hebben een goede relatie.

Uw partner zal zich ontoereikend voelen als je seksspeeltjes wilt gaan gebruiken.
Vele mensen denken dat ze de gevoelens van hun partner zullen kwetsen, als ze seksspeeltjes willen gaan gebruiken. Als je minnaar deze vrees heeft, wees gevoelig en stel hem gerust.

Het gebruik van seksspeeltjes kan fysiek gevaar opleveren.
Het speeltje kan zeer positieve gevolgen hebben voor je seksuele gezondheid.

 • Ze kunnen bijvoorbeeld je spieren die rondom je vagina liggen sterk houden! Deze spieren zorgen ervoor dat je de controle over je plas houdt. En ze zijn belangrijk vanwege de functie die deze spieren hebben gedurende de penetratie.
 • Vele artsen/therapeuten adviseren vibrators aan vrouwen die probleem hebben om een orgasme te krijgen.
 • Tenslotte, een gezonde verhouding met je lichaam. Het gebruiken van seksspeeltjes verhoogt het gevoel van je lichaam en zijn functies, die je alert maken op abnormaliteiten.

Het verschil tussen een vibrator en een dildo

Het grootste verschil tussen een vibrator en dildo is dat de eerste is uitgevoerd met een elektrisch motortje al dan niet gevoed door batterijen of het lichtnet.

Een vibrator is niet primair bedoeld voor penetratie maar meer voor een stimulatie van de clitoris, vagina en/of anus. Of bij mannen voor de stimulatie van de penis, scrotum en/of de anus (stimulatie van de prostaat).

Een dildo is beter te gebruiken voor vaginale en anale penetratie. Met een dildo kan men zelf de diepte en snelheid bepalen. Door de vorm en het ruime aanbod is er altijd een dildo te vinden naar eigen keuze.

Vaak is een dildo gemaakt van zachter plastic of latex-rubber terwijl de vibrator veelal is uitgevoerd in een harder soort plastic.

(Terug naar boven)

Glijmiddel verhoogt het genot

Glijmiddelen kunnen daadwerkelijk uw erotische beleving verbeteren. Waar glijmiddelen met smaak gebruikt worden om af te likken, voelen glijmiddelen op siliconen basis zeer zacht en zijde-achtig aan met als aanvullend pluspunt dat het tevens als bevochtiger werkt. Het gebruik van goed glijmiddel kan uw sexleven een interessante stimulans geven.

Vaginale droogte

Er zijn verschillende tijdstippen in het leven van een vrouw waarin de vaginale vochtigheid wat ondersteuning kan gebruiken: kort na de geboorte van een kind, bepaalde momenten in de menstruatie cyclus en zeker na de menopauze. Met name vrouwen in en na de menopauze hebben door een laag oestrogeen gehalte vaak last van een droge vagina. Ook stress, vermoeidheid, medicijn- en pilgebruik kunnen tot een drogere vagina leiden, waardoor de kans op kleine, inwendige scheurtjes en dus de kans op infecties toeneemt. Dit resulteert in pijn tijdens de seks. Dan is een glijmiddel een eenvoudige, maar zeer effectieve methode om toch te kunnen genieten van seks.

Genotsverhogend

Natuurlijk zijn er vrouwen die zeggen dat zij een extra bevochtiging niet nodig hebben, maar probeer het eens, voor je erover oordeelt. Elk stelletje zal namelijk door het gebruik van glijmiddelen het plezier aan seks en de intensiteit van seks aanmerkelijk verhogen! Mannen kunnen ook veel plezier eraan beleven om een beetje glijmiddel op de penis aan te brengen en gezamenlijk met hun partner van het effect ervan te genieten. Door het gebruik van glijmiddelen betreedt men een nieuwe seksuele dimensie wanneer de man er wat van aanbrengt op zijn balzak of wanneer hij, als klein trucje, kort voor het aanbrengen van een condoom, een klein beetje glijmiddel op de eikel smeert. Dit zal zeker zorgen voor een fijner en echter gevoel bij het gebruik van een condoom.

Glijmiddel en sex speeltjes

Veel producenten van sexspeeltjes raden het gebruik van glijmiddelen aan bij het gebruik van hun produkten. Een paar druppels op het speeltje zorgen voor nog meer plezier bij het gebruik ervan. Er is echter één beperking: nooit mogen speeltjes, die gedeeltelijk of helemaal bestaan uit siliconen, gebruikt worden met glijmiddelen op siliconen basis. Dat beschadigt namelijk het speeltje omdat de siliconen van het glijmiddel de siliconen van de speeltjes oplossen en het speeltje dus onbruikbaar maken. Het merk Pjur dat Catharina Bloom in haar collectie heeft is gedeeltelijk gemaakt van siliconen (en blijft dus zijdezacht) maar tast speeltjes en condooms niet aan!

(Terug naar boven)

Liever partner dan kerstcadeaus

Nederlandse vrijgezellen hebben liever een partner dan een kerstcadeau. Uit onderzoek van relatiebemiddelingsbureau Parship blijkt dat 39 procent van de singles graag zijn cadeautjes zou inwisselen voor een nieuwe relatie. Vooral mannen (43 procent) zoeken een geliefde tijdens de feestdagen, tegen 17 procent van de vrouwen. Dat maakte Parship woensdag bekend.

Wellicht is een combinatie van beiden nóg meer gewild...

Het onderzoek van Parship is Europees. Volgens het bureau verschillen de singles in de Europese landen niet zoveel van elkaar, maar heeft elk land toch zijn eigen ideeën over romantiek. Zo pronken de Nederlanders en de Belgen graag met een glamoureuze partner en voelt 54 procent van de Belgische vrijgezellen zich tijdens de kerst extra alleen, tegen 29 procent van de Spanjaarden.

Een ander opvallend verschil is de plek waar singles denken hun toekomstige partner tegen te komen. Voor 48 van de Fransen is dat een sportclub. De rest van de Europeanen heeft weinig vertrouwen in de combinatie sport en romantiek: slechts 5 procent verwacht sportend aan een geliefde te komen.

De kerstdagen zijn niet alleen maar een feest van licht en geborgenheid. Bij 44 procent van de Europese ondervraagden komen herinneringen boven van familieruzies over boodschappen doen, koken en afruimen. Ondanks deze negatieve sentimenten heeft een op de drie ondervraagden zich voorgenomen volgend jaar actief op zoek te gaan naar een nieuwe partner.

(Terug naar boven)